Resveratrol (3,4′,5-trihidroksistilben) je naravni polifenol, ki se pojavlja v dveh izomernih oblikah, cis- in trans-resveratrol.Bogati naravni viri resveratrola so rdeče grozdje, rdeče vino, jagodičevje, arašidi in korenina japonskega dresnika (Polygonum cuspidatum var. Japonicus). Povezava resveratrola s protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi, se je prvič pojavila, ko je bila njegova prisotnost v rdečem vinu predlagana kot možna razlaga za “francoski paradoks” – opazili so nenavadno nizko stopnjo srčnih bolezni pri južnih Francozih, ki popijejo veliko rdečega vina, kljub njihovi prehrani z veliko nasičenimi maščobami.
Izdelki z resveratrolom
Na trgu so dandanes na voljo različni izdelki z resveratrolom (prehranska dopolnila, pijače in kozmetika), ki vsebujejo različne koncentracije te aktivne učinkovine.
Dejanska vsebnost trans-resveratrola v izdelku, ki jo navajajo proizvajalci, je ključnega pomena za ustrezno terapevtsko delovanje in je pokazatelj kakovosti izdelka. V večini prehranskih dopolnil je trans-resveratrol kombiniran z različnimi rastlinskimi izvlečki, ki vsebujejo še druge polifenole ali antioksidante za krepitev zdravilnega učinka. Po mnenju agencije EFSA je vnos 150 mg/dan sintetičnega trans-resveratrola varna količina vnosa za odrasle. V kozmetičnih izdelkih se resveratrol uporablja kot aktivna sestavina z antioksidativnim in protivnetnim delovanjem, običajno kot čista spojina s koncentracijo do 5 %ali kot sestavina v različnih izvlečkih.
Ocena kakovosti je še posebej pomembna za izdelke, pri katerih je možnost ponarejanja zelo velika. Posebno pozornost vplivu na kakovost izdelka pa je treba nameniti tudi samemu ravnanju in stabilnosti izvlečkov in pripravkov med proizvodnjo in skladiščenjem. Ti vidiki poudarjajo potrebo po nadzoru kakovosti in preskušanju stabilnosti izdelkov, ki se tržijo.
Razpoložljivost ustreznih analiznih metod za kvantitativno opredelitev aktivnih sestavin je ključna za ustrezno analizo vsebnosti, oceno kakovosti in stabilnosti izdelka, kakor tudi za podporo kliničnim testiranj za utemeljitev trditev o terapevtski koristi za zdravje.
V našem laboratoriju izvajamo rutinsko analizo resveratrola v različnih vzorcih in izdelkih.