Vitamin K je ključnega pomenapri sintezi faktorjev za strjevanje krvi, vendar je zaradi svoje vključenosti v širši spekter bioloških mehanizmov, vključno s homeostazo kalcija ter mineralizacijo kosti, bistvena učinkovina za zdravo življenje. Zaradi pozitivnih učinkov vitamina K na zdravje, ki so podprti s kliničnimi dokazi, se je povečalo povpraševanje potrošnikov po prehranskih dopolnilih z vitaminom K, da bi lahko nadomestili premajhen vnos vitamina K s prehrano.
Naravni vitamin K je skupina lipofilnih vitaminov, ki jo sestavlja rastlinski filokinon, znan kot vitamin K1, in skupina menakinonov (MK4-MK13), skupno poimenovanih kot vitamin K2, ki se pridobivajo predvsem z bakterijsko fermentacijo. Menadion ali vitamin K3 je vodotopna sintetična oblika vitamina K, ki ima vlogo v metabolni pretvorbi filokinona v MK4. Vitamin K4 ali menadiol natrijev fosfat je sintetična vodotopna oblika, ki nastane z redukcijo iz menadiona.
Proizvodnja s kemično sintezo ali bakterijsko fermentacijo vitamina K2 (MK-7) kot aktivno učinkovino, zahteva dobro analizno podporo za potrjevanje čistosti in kakovosti surovin, uporabljenih v formulacijah. Dobra stabilnost aktivnih učinkovin med samim razvojem in proizvodnjo izdelkov, je ključni dejavnik za proizvajalce, za zagotavljanje visoko kakovostnih izdelkov in preprečitev kasnejšega odpoklica izdelkov zaradi pomanjkljive kakovosti. Prav tako lahko pomanjkljivo preverjanje kakovosti privede do resnih zdravstvenih posledic za potrošnike, ki jemljejo prehranska dopolnila kot preventivno ali podporno zdravljenje.
Dobra analizna podpora za natančno analizo vitamina K2 (MK-7) je zato bistvena za kvantitativno določanje vsebnosti vitamina v različnih kompleksnih formulacijah, ki vsebujejo več sestavin. Glavna težava pri analizi vitamina K2 (MK-7) je njegova občutljivost na svetlobo in nizka koncentracija v kompleksnih matricah, zlasti ob prisotnosti drugih lipofilnih spojin, ki se ekstrahirajo med pripravo vzorca. Poleg tega je vitamin K2 (MK-7) v prisotnosti reducentov in alkalnih raztopin nagnjen k razgradnji, zaradi česar je pri formulacijah, ki vsebujejo takšne sestavine, potrebno dodatno spremljanje vsebnosti aktivne učinkovine med predlaganim rokom uporabnosti izdelka. Zato je optimizacija priprave vzorca pomemben del dobre analizne prakse, da se zagotovijo natančni rezultati, ki odražajo resnično vsebnost analita v kompleksnih vzorcih.
Specializirani smo za izvajanje rutinskih analiz različnih oblik vitamina K (K1, K2- MK7, -MK 4) v različnih vzorcih, kot so surovine, kapsule, tablete, oralne kapljice, razpršila in druga prehranska dopolnila, s selektivnimi in validiranimi metodami HPLC-UV in HPLC-MS z optimizirano pripravo vzorcev specifično za posamezen izdelek.
Prilagojene analizne in svetovalne storitve podjetja INSLAB vam lahko pomagajo pospešiti proces razvoja izdelkov in pridobiti konkurenčno prednost z zagotavljanjem izdelkov podprti z znanstvenimi podatki, izboljšanimi formulacijami in stabilnostjo izdelkov.
Za več informacij o analizi prehranskih dopolnil se obrnite na nas: info@inslab.si