Testiranje stabilnosti prehranskih dopolnil

Proizvajalci prehranskih dopolnil morajo zagotoviti kakovostne in varne izdelke z doslednostjo v postopkih dobave, proizvodnje in kontrolo kakovosti.

 

TESTIRANJE PREHRANSKIH DOPOLNIL

Splošna načela kakovosti za prehranska dopolnila zahtevajo testiranje v najmanj treh fazah:

  • testiranje surovin,
  • testiranje končnih izdelkov,
  • testiranje stabilnosti.

 

TESTIRANJE STABILNOSTI

Testiranje stabilnosti prehranskih dopolnil je eden od glavnih principov za zagotavljanje kakovosti. Izvedba študije stabilnosti za prehranska dopolnila je potrebna, saj se lahko na ta način preveri ali prehransko dopolnilo ustreza specifikaciji izdelka in ali je vsebnost aktivnih sestavin skladna s produktno specifikacijo v deklariranem roku uporabnosti.

Študija stabilnosti prehranskih dopolnil je odvisna od posameznega izdelka in vključuje:

  • Kemijsko analizo (analiza vsebnosti učinkovin, razgradnih produktov).
  • Organoleptično oceno (videz, barva in vonj).
  • Fizikalno analizo (na primer: trdota tablete, viskoznost, reologija).
  • Mikrobiološko testiranje (v skladu s smernicami za testiranje prehranskih dopolnil).

 

Najpomembnejši del študije stabilnosti je kemijska analiza oziroma analiza vsebnosti aktivnih učinkovin, saj mora proizvajalec zagotoviti kakovosten izdelek, ki bo vseboval vse navedene učinkovine v ustreznih količinah do izteka roka uporabnosti.

 

POGOJI SHRANJEVANJA

Študije stabilnosti prehranskih dopolnil se običajno izvajajo pri dveh pogojih shranjevanja:

1. Študija stabilnosti v realnem času – vzorci izdelka se shranijo pri pričakovanih (realnih) pogojih shranjevanja in uporabe izdelka do predvidenega izteka roka uporabnosti, ki ga je navedel proizvajalec.

2. Pospešena študija stabilnosti – vzorci izdelka so shranjeni v stabilnostih komorah pri nadzorovanih pogojih (temperatura in vlažnost), da se pospeši hitrost kemičnih reakcij. Rezultati se uporabljajo za napovedovanje roka uporabnosti v krajšem časovnem obdobju (pospešene študije trajajo do 6 mesecev). Vendar pa je potrebno te rezultate potrditi z rezultati študije dolgoročne stabilnosti.

Testiranje stabilnosti prehranskih dopolnil je priporočljivo, saj se tako zberejo vsi ustrezni podatki, ki podpirajo predvideni rok uporabnosti in pogoje shranjevanja izdelka s strani proizvajalca.

 

LASTNOSTI FORMULACIJE

Študije stabilnosti prehranskih dopolnil so specifične za določen izdelek, saj upoštevajo različne dejavnike, vključno z lastnostmi formulacije in zunanjimi dejavniki:

  • dozirna oblika izdelka,
  • prisotnost več aktivnih spojin v različnih koncentracijah z različnimi profili stabilnosti, ki lahko medsebojno vplivajo ena na drugo,
  • prisotnost kovinskih ionov,
  • vodna aktivnost,
  • pH izdelka,
  • oksidacijska in redukcijska sredstva,
  • dejavniki okolja (temperatura, vlaga).

 

KOMPLEKSNI IZDELKI

Testiranje stabilnosti je še posebej pomembno za kompleksne, multivitaminske in multimineralne izdelke ter za izdelke z različnimi rastlinskimi izvlečki. Pri takšnih izdelkih je večja možnost, da pride do različnih interakcij med komponentami, te pa lahko povzročijo destabilizacijo izdelka. Zaradi tega je zelo pomembno, da proizvajalci opravijo testiranje stabilnosti izdelkov in s tem zagotovijo deklarirano vsebnost aktivnih učinkovin do navedenega roka uporabnosti.

Proizvajalci s standardizacijo in nadzorom kakovosti zagotavljajo ustrezne produktne specifikacije in zdravstvene trditve, saj uporabniki pričakujejo visokokakovostne, učinkovite in varne izdelke, ki bodo zadovoljili njihove potrebe.

 

NAŠA STROKOVNOST 

Strokovnjaki v podjetju INSLAB vam lahko pomagamo pri načrtovanju in izvedbi študij stabilnosti specifično za vaše izdelke. Sledimo industrijskim smernicam in standardnim operativnim postopkom z uporabo najsodobnejših analiznih metod, da vam zagotovimo rezultate, ki bodo v podporo kakovosti vaših izdelkov.

 

Če potrebujete testiranje surovin, vitaminov, rastlinskih izvlečkov, končnih izdelkov ali testiranje stabilnosti, nas kontaktirajte na info@inslab.si in pridobite informativno ponudbo.